Από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη για δουλειά (Βίντεο – SPIEGEL ONLINE)

Από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη για δουλειά!

H iTrust, επίσημος συνεργάτης της Google (Google Partner) είναι ένα performance marketing digital agency. Από το 2006 υποστηρίζουμε εγχώρια και διεθνή brands ώστε να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, να μεγιστοποιήσουν το brandawarenessκαι να διευρύνουν το δίκτυό τους. Την περασμένη βδομάδα ένα βιντεάκι για τον Florian, copywriter της εταιρίας μας από το Βερολίνο, ήταν ανάμεσα στα Τop 3 videos του SpiegelOnline. Να πώς κατελήξαμε εκεί.

Πριν κάποιους μήνες αναζητούσαμε ένα Γερμανό copywriter για τα γραφεία μας στην Θεσσαλονίκη για να αναλάβει πελάτες μας με έδρα ή εξαγωγική δραστηριότητα στη Γερμανία.

Δεδομένων των ισχυρών δεσμών πολλών ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη με τη Γερμανία και την παρουσία της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πήραμε συνέντευξη από πραγματικά αξιόλογους υποψηφίους.

Ωστόσο, ήταν ο Florian Schmitz που ξεχώρισε. Ο Florian είναι κειμενογράφος, project designer, blogger, σύμβουλος media και ειδικός επικοινωνίας με τον Τύπο. Όπως ήταν αναμενόμενο, μας εντυπωσίασε τόσο το εύρος των ικανοτήτων του όσο και το ότι ταίριαζε στην εταιρική κουλτούρα της iTrust.

Την περασμένη εβδομάδα, o Florian ξενάγησε το Γερμανικό περιοδικό Spiegel Online στην Θεσσαλονίκη σε μία προσπάθεια κατανόησης των τρέχοντων Ελληνογερμανικών σχέσεων, του πως είναι να δουλεύει ένας Γερμανός στην Ελλάδα και φυσικά, το επίκαιρο θέμα των ημερών, πώς τα capital controls επηρεάζουν την iTrust και τους πελάτες της.

Ο Florian παρουσιάζει τα πράγματα με την δική του, μοναδική ματιά στο παρακάτω video (γερμανικά!). Και επειδή είναι δύσκολο να χωρέσουν όλα αυτά σε 5 λεπτά, του δίνουμε το βήμα:

Γιατί επέλεξα την Θεσσαλονίκη – Στην Ελλάδα σε μία δύσκολη επoχή

Florian: Όταν ήρθα στην Ελλάδα πριν από ενάμισι χρόνο, οι προσδοκίες μου για να βρω δουλειά ήταν μικρές, ανύπαρκτες σχεδόν. Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω σκεφτεί και πολύ. Και τώρα, κάθομαι εδώ ως ένας εργαζόμενος της iTrust, περιτριγυρισμένος από εργατικούς συναδέλφους, κάνοντας αυτό που πάντα ήθελα: να γράφω.

Έφτασα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2013. Προφανώς και είχα συναίσθηση το πόσο δύσκολη ήταν και συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη χώρα.

Έτσι, δεν με εξέπληξε που οι άνθρωποι σε Ελλάδα και Γερμανία πίστευαν ότι τα είχα χάσει. Οι Γερμανοί με εξυμνούσαν  για το πνεύμα περιπέτειας που με συνεπήρε και με έκανε να αψηφήσω κάθε κίνδυνο. Οι αντιδράσεις των Ελλήνων, υπήρξαν πιο έντονες: “Eίσαι τρελός; Ο κόσμος φεύγει από την χώρα! Εσύ τι κάνεις εδώ πέρα;”

Η αλήθεια βρίσκεται πάντοτε κάπου στη μέση

Υπάρχει μια δόση αλήθειας και στις δύο απόψεις. Η ζωή ενός ατόμου δεν είναι δυνατό να κατανοηθεί μέσα από τις στερεοτυπικές εντυπώσεις που προβάλλουν τα media της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας.

Το ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ είναι αποτέλεσμα την προσωπικής μου ζωής, μίας αλυσίδας συγκυριών και σκληρής δουλειάς. Το  αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα …ιδιαίτερο. Τόσο ιδιαίτερο που το Γερμανικό περιοδικό Spiegel ήθελε να μου πάρει συνέντευξη.

Όταν με ρωτάνε για τα κίνητρα που με έφεραν στην Ελλάδα, πάντοτε λέω ότι μετά από 13 χρόνια και παρά τους ισχυρούς μου δεσμούς με το Βερολίνο, βαρέθηκα την πόλη αυτή, χρειαζόμουν κάτι διαφορετικό.

Για έναν πτυχιούχο Λογοτεχνίας το Βερολίνο δεν είναι και η ιδανικότερη πόλη για εργασία. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι μισθοί μικροί, κυρίως όμως, το Βερολίνο έχει ήδη ότι χρειάζεται. Και σίγουρα δεν χρειάζεται έναν ακόμα δημοσιογράφο, έναν ακόμα copywriter.

Παίρνοντας την μεγάλη απόφαση. Μια απόφαση που δικαιώθηκε.

Για να μην τα πολυλογώ: Έπρεπε να φύγω, να διευρύνω τους ορίζοντες μου, να πάω ενάντια στο ρεύμα. Χρωστάω πάρα πολλά στην πόλη του Βερολίνου αλλά ήξερα ότι χρειαζόμουν μια δραματική αλλαγή ως προς την νέα πόλη που θα με φιλοξενούσε.

Αναζητούσα προκλήσεις που δεν περιορίζονταν στο εξής δίλημμα:

“Με ποια Βερολινέζικη εταιρία άραγε μπορώ να ταυτιστώ περισσότερο;”

Κάτι τέτοιο απλά δεν μπορούσε να ικανοποιήσει την ακόρευτη ορμή μου για την ανακάλυψη ενός νέου κόσμου και την επιθυμία μου να εφαρμόσω στην πράξη τη γνώση και τις εμπειρίες που αποκόμησα στο Βερολίνο.

Δεκαοχτώ μήνες αργότερα, βρίσκομαι εδώ. Ακόμη το προσπαθώ με τα Ελληνικά (έχετε τουλάχιστον 20 χιλιάδες εκδοχές του φωνήεντος “ι”, με τρελαίνει!) αλλά τα πράγματα έχουν μπει σε μία ροή.

Πέρα από το ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω μια σταθερή δουλειά και ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, έχω την δυνατότητα να δουλεύω με συναδέλφους που δε στερούνται ταλέντου και ικανοτήτων. Στην iTrust βρήκα μία επαγγελματική, φιλόξενη στέγη. Μην ξεχνάμε και το ότι συνεχώς μαθαίνω καινούρια πράγματα.

iTrust – Απόκτηση Γνώσης και Εξέλιξη

Στην iTrust δουλεύουμε με διεθνείς πελάτες και brands με αγοραστικό κοινό στο εξωτερικό. Δεν μας απασχολεί το ότι πολλοί μπορεί να έχουν ξεγράψει την παραγωγική Ελλάδα.

Δουλεύουμε σκληρά, ίσως και σκληρότερα από άλλα μέρη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Αναπτύσσουμε στρατηγικές digital marketing, δημιουργούμε ή ανακαλύπτουμε νέες αγορές για τους πελάτες μας και πάντοτε επιτυγχάνουμε. Χάρη στην τεχνογνωσία μας οι πελάτες μας έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Και χάρη σ΄αυτή την επιτυχία όλοι μας αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε περαιτέρω.

Όσο δύσκολη και να είναι η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, για μένα η iTrust αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα του ότι ακόμα και υπό τις πιο δεινές συνθήκες, μια καλή ιδέα θα επιτύχει.

Με γνώση, ανθρώπους που πιστεύουν σ΄αυτήν, με υπομονή, με θέληση και την κατάλληλη ομάδα την κατάλληλη στιγμή, η επιτυχία είναι δεδομένη. Βρήκα την δική μου ομάδα στην Θεσσαλονίκη και όντας Γερμανός, νιώθω μεγάλη τιμή και χαρά που είμαι μέρος ενός επιχειρήματος που είναι κόντρα στον τρόπο που παρουσιάζεται η Ελλάδα στα MME. Τέλος, νιώθω ότι η παρουσία μου ως Γερμανός στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη και ευχάριστη, παρά τις παρούσες συγκρούσεις αναμεσα στις δύο χώρες.

 

Για περισσότερα άρθρα, επισκεφθείτε το Blog της iTrust.