UX & UI design. Ο δρόμος για ένα επιτυχημένο website! 

UX και UI design. Έννοιες που συναντάμε συχνά στον διαδικτυακό χώρο, και απασχολούν πολλούς τα τελευταία χρόνια. 

Ενώ είναι τόσο διαφορετικά, όπως θα δούμε και στην συνεχεία, “συνεργάζονται” ώστε να δημιουργήσουν ένα εύχρηστο και ευχάριστο περιβάλλον σε έναν ιστοχώρο. Δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και τα δύο έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την εμπειρία του σε ένα website γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη βάση κατά την κατασκευή ιστοσελίδων.

Τι είναι το UX design; 

Το UX design (UX σχεδιασμός), αναφέρεται στο ακρωνύμιο User Experience (εμπειρία χρήστη). Δηλαδή, συνδέεται με τη συνολική εμπειρία που έρχεται σε επαφή κάποιος που πραγματοποιεί την επίσκεψη του σε μια ιστοσελίδα. 

“Κανένα προϊόν δεν είναι νησί. Ένα προϊόν είναι κάτι περισσότερο από το προϊόν. Είναι ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σύνολο εμπειριών. Σκεφτείτε όλα τα στάδια ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας – από τις αρχικές προθέσεις έως τις τελικές σκέψεις, από την πρώτη χρήση έως τη βοήθεια, την εξυπηρέτηση και τη συντήρηση. Κάντε τους όλους να συνεργάζονται άψογα.” 

— Don Norman, Cognitive Scientist & User Experience Architect 

Το πόσο καλή ή όχι θα είναι η εμπειρία του κάθε δυνητικού(υποψήφιου) πελάτη που πραγματοποιεί την περιήγηση του καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Αφορά μια ολιστική εμπειρία και όχι κάτι μεμονωμένο. 

Τι εμπεριέχεται όμως στο UX design; 

⦁ Μπορεί ο επισκέπτης να βρει γρήγορα ότι αναζητά; 

⦁ Μπορεί να φτάσει άμεσα και με όσο λιγότερα clicks γίνεται; 

⦁ Υπάρχουν λειτουργικά touch points – τρόποι δηλαδή με τους οποίους οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με την επιχείρηση; 

⦁ Η πλοήγηση του είναι ομαλή; 

UX Design
Πηγή: Webdesigner Depot

Τι είναι το UI design; 

To UI design (σχεδιασμός UI), έρχεται για να καλύψει το αισθητικό κομμάτι σε μία πλοήγηση. Αναφέρεται, δηλαδή, στο ακρωνύμιο “User Interface” ή “Διεπαφή χρηστή”. Ο όρος User Interface περιλαμβάνει όλα εκείνα τα δημιουργικά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε μία οθόνη.  

Δηλαδή στις αρμοδιότητες ενός UI designer εμπεριέχονται τα ακόλουθα: 

⦁ Συνάφεια μεταξύ των οπτικοακουστικών στοιχείων  

⦁ Η χρήση των αισθητικών στοιχείων να είναι το ίδιο αποδοτική σε όλες τις οθόνες. 

⦁ Ισορροπία μεταξύ χρωμάτων, αισθητικής και blank spaces. 

⦁ Να καθίσταται εύκολη η αναγνώριση όλων των σχεδιαστικών στοιχείων από τον χρήστη. 

image
Πηγή: Sprink Digital

Ποιες είναι διαφορές μεταξύ UX και UI design; 

Εφόσον υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι UX και UI design, ας δούμε τις διαφορές του, διότι πολύ συχνά οδηγούμαστε σε σύγχυση των δύο αυτών. Μπορεί το ένα να συμπληρώνει το άλλο, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. 

⦁ Το UX αφορά τη λειτουργικότητα και το να μην εμφανίζονται προβλήματα σε μία περιήγηση. Ενώ, το UI έχει να κάνει με τα αισθητικά και δημιουργικά στοιχεία. 

⦁ Το UX προηγείται. Το UI ακολουθεί. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα είναι σημαντικότερο από το άλλο, όμως, αλλά ότι αλληλοσυμπληρώνονται. 

⦁ Το UX εφαρμόζεται σε κάθε κομμάτι του περιβάλλοντος, από το interface, τα προϊόντα μέχρι και τις υπηρεσίες. Το UI είναι απαραίτητο μόνο στο interface, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο σημαντικό. 

Ωστόσο, παρόλες τις διαφορές τους, το ένα έρχεται να συμπληρώσει το άλλο, αφού ψάχνεις και στα δύο τις βέλτιστες λύσεις έχοντας ως επίκεντρο την ικανοποίηση του επισκέπτη και πελάτη. Το ένα δίνοντας έμφαση στο πώς λειτουργεί κάτι  και το άλλο στο πώς φαίνεται κάτι.  

image 3
Πηγή: Medium

 UX design και A/B testing 

Στη διαδικασία του UX design είναι πολύ σημαντική η φάση κατά την οποία πραγματοποιείς κάποια test και παίρνεις feedback από τους ίδιους τους πελάτες. Εκεί έρχεται να μας βοηθήσει το A/B testing.  

Το A/B testing συγκρίνει δύο εκδοχές από κάτι, αλλάζοντας μία μεταβλητή κάθε φορά. Αυτό γίνεται ώστε να εξάγουμε αποτελέσματα για το πώς επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα αυτή η μεταβλητή. Στην ουσία είναι ένα πείραμα κατά το οποίο οι χρήστες έρχονται σε επαφή με δύο εκδοχές ενός σχεδίου, για να δούμε πιο μας εξυπηρετεί καλύτερα. 

Για παράδειγμα: 

Μπορεί σε ένα A/B test να αλλάξουμε το φόντο στο website και έτσι να εξάγουμε ένα αποτέλεσμα, ότι το ένα φόντο οδηγεί σε αύξηση των πωλήσεων κατά 10%. 

UX-UI και η εξέλιξη του ψηφιακού κόσμου 

Οι έννοιες του UX και του UI θα συνεχίσουν να απασχολούν τον ψηφιακό κόσμο και όσους ασχολούνται με αυτόν. Αφού οι καταναλωτές πραγματοποιούν όλο και περισσότερο τις αγορές τους μέσω του διαδικτύου. 

Γι’ αυτό το λόγο έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον διαδικτυακό χώρο. Οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο την βέλτιστη εμπειρία στην περιήγηση τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη και ενασχόληση, από την πλευρά των επιχειρήσεων, με το User Experience και Interface. 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το UX και UI design; Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και θα σας βοηθήσουμε να εξελίξετέ την εταιρεία σας  στον ψηφιακό κόσμο. 

Αφήστε μια απάντηση