Τι είναι τα internal links και πώς μπορoύν να βοηθήσουν στο SEO

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι τα internal links και αν μπορούν να ενισχύσουν το SEO σας; Τα internal links είναι hyperlinks που βρίσκονται στη σελίδα ενός site και οδηγούν σε μια άλλη σελίδα του ίδιου site. Αν τα internal links χρησιμοποιηθούν σωστά από κάποιο SEO Agency μπορούν να δώσουν αξία στις σελίδες σας αλλά και να ενισχύσουν το SEO σας. Στο παρακάτω άρθρο αναλύουμε τα διάφορα links σε μια σελίδα και τις στρατηγικές των internal links για να βοηθήσετε το SEO της ιστοσελίδας σας. 

Τι είναι τα internal links;

Ένα internal link είναι κάθε link που οδηγεί από μια σελίδα ενός site σε μία άλλη σελίδα του ίδιου site. Οι χρήστες χρησιμοποιούν τα links, ώστε να βρουν το περιεχόμενο που θέλουν σε κάθε ιστοσελίδα. Επίσης οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τα links με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν υπάρχουν links τότε ο αλγόριθμός τους δεν μπορεί να “δει” ότι υπάρχει κάποια σελίδα. 

Είναι σημαντικό να υπάρχει μία καλή δομή στα internal links μιας ιστοσελίδας, διότι έτσι ενισχύεται το SEO και η εμπειρία του χρήστη (UX) στην ιστοσελίδα. Πιο συγκεκριμένα, βοηθούν ώστε ο κάθε χρήστης να βρίσκει εύκολα μια ιστοσελίδα. Όσο περισσότερα internal links έχει μια σελίδα, τόσο πιθανότερο είναι να βρεθεί ψηλά στα SERPs.  

Υπάρχουν όμως διάφοροι τύποι με links που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος στην ιστοσελίδα του.  

Internal links vs external links

Internal Links

Υπάρχουν δύο ειδών links που μπορεί να βρείτε σε μια ιστοσελίδα. Τα internal links συνδέουν σελίδες και δημοσιεύσεις μιας ιστοσελίδας στην ίδια ιστοσελίδα. 

Σε αντίθεση τα extenal links είναι hyperlinks από το domain σας που οδηγούν σε ένα διαφορετικό domain. Είναι χρήσιμα όταν κάποιος θέλει να επεξηγήσει ένα θέμα που δεν το καλύπτει η ιστοσελίδα του. 

image 4

Backlinks

Τα backlins είναι επίσης hyperlinks που οδηγούν από μια ιστοσελίδα σε μία άλλη και συγκεκριμένα από ένα άλλο domain στο δικό σας domain. Τα backlinks ενισχύουν το authority της ιστοσελίδας σας και αυξάνουν τις πιθανότητες ώστε να βρεθείτε ψηλά στις μηχανές αναζήτησης. 

image 3

Πώς το Internal Linking βοηθάει στο SEO;  

Τα internal links βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Google, το Bing ή το Yahoo, να βρούν το περιεχόμενο που υπάρχει σε κάθε ιστοσελίδα και άρα τις σελίδες που περιέχει. Όταν τα internal links χρησιμοποιούνται με τη σωστή στρατηγική, τότε μπορούν να αυξήσουν το authority της κάθε σελίδας και δίνουν τη δυνατότητα να συνδέσετε τις πιο σημαντικές σας σελίδες. 

Επομένως, αν επιτύχετε σωστή στρατηγική τότε έχετε πιθανότητες να βρεθείτε ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.  

Τακτικές για ένα επιτυχημένο Internal Linking

Αν θέλετε μια επιτυχημένη στρατηγική με τα internal links τότε καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω βήματα: 

1. Ορίστε τη δομή της ιστοσελίδας σας

Σύμφωνα με το Yoast.com η δομή της ιστοσελίδας πρέπει να είναι σαν μια πυραμίδα. Στην κορυφή πρέπει να βρίσκετε η αρχική σελίδα και στη συνέχεια να ακολουθούν οι κατηγορίες, οι υποκατηγορίες και οι μεμονωμένες σελίδες.  

Αν υπάρχει σωστή δομή της ιστοσελίδας, τότε πολλά internal links θα οδηγούν πίσω στην αρχική σας σελίδα.  

2. Εμπλουτίστε το anchor text σας

Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα keywords στο anchor text σας, τα οποία σχετίζονται με το θέμα σας. Φροντίστε τα έχουν νόημα και ποτέ μην χρησιμοποιείτε το ίδιο anchor text για δύο διαφορετικές σελίδες. 

image 1

3. Προσθέστε contextual links

Τα contextual links είναι links τα οποία βρίσκονται μέσα στην παράγραφο ενός άρθρου και περιλαμβάνουν παρόμοια θέματα με το άρθρο. Αν χρησιμοποιηθούν σωστά τότε βελτιώνουν το SEO της ιστοσελίδας. 

4. Προσθέστε navigational links

Μια επιπλέον στρατηγική είναι να προσθέτε internal links στην αρχική σας σελίδα ή στην κορυφή όπου βρίσκεται το μενού πλοήγησης στην ιστοσελίδα σας. Αυτό δίνει αξία στις σελίδες σας και αυξάνει τις πιθανότητες για να βρίσκετε στην πρώτη σελίδα της μηχανής αναζήτησης. 

5. Προσθέστε links στις πρόσφατες δημοσιεύσεις σας

Στέλνοντας χρήστες στις πρόσφατες δημοσιεύσεις σας ενισχύετε τις προβολές και την εμπλοκή των χρηστών στην ιστοσελίδα σας. 

6. Προσθέστε links στις δημοφιλείς δημοσιεύσεις σας

Όπως και στις πρόσφατες δημοσιεύσεις σας έτσι και στις δημοφιλείς αυξάνονται οι προβολές στις σελίδες σας. Η αυξημένη κίνηση σε μια ιστοσελίδα αποτελεί θετικό σημάδι για την google. 

7. Περιορίστε τα Nofollows links

Αφαιρέστε το rel=”nofollow” HTML tag, καθώς θεωρείται spam και επηρεάζει αρνητικά τη θέση σας στις μηχανές αναζήτησης. 

8. Κάντε έλεγχο στα internal links

Μπορείτε να κάνετε έλεγχο στα internal links σας με διάφορες εφαρμογές, ώστε να βελτιώσετε το SEO  σας. Ελέγξτε που μπορείτε να κάνετε αλλαγές, όπως στο anchor text ή στα nofollow tags. 

9. Μην το παρακάνετε με τα internal links

Μπορεί τα internal links να έχουν πολλά οφέλη αλλά από ένα σημείο και μετά, συγκεκριμένα από 100 internal και external links και πάνω (Backlinko), δεν προσφέρουν ιδιαίτερη αξία στην σελίδα σας. 

Τελικά βοηθάει το Internal Linking στο SEO;

Αν τα internal links χρησιμοποιηθούν με τη σωστή στρατηγική μπορούν να βοηθήσουν στο SEO, καθώς φέρνουν πολλές προβολές στην ιστοσελίδα σας, δίνουν αξία στο περιεχόμενό σας και αυξάνουν τις πιθανότητές σας ώστε να βρεθείτε ψηλά στα SERPs. 

Αν θέλετε μάθετε περισσότερα για τα internal links και το πώς μπορείτε τα χρησιμοποιήσετε σωστά για την ιστοσελίδα σας, επικοινωνήστε μαζί μας! 

Αφήστε μια απάντηση