Social Media Branding: Η online παρουσία σας δεν ήταν ποτέ τόσο αποτελεσματική!

Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι εποχές που ήταν αρκετό για ένα brand απλώς να έχει (οποιουδήποτε είδους!) παρουσία στα social media έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Για να είναι αποτελεσματική και ανταγωνιστική η online παρουσία σας στο σύγχρονο χώρο των social media, αυτό που χρειάζεστε είναι social media branding.

Τι είναι όμως το social media branding, τι εμπεριέχει, και γιατί είναι τόσο απαραίτητο για την επιτυχία και την ανάπτυξη της επιχείρησής σας;

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα βασικά στοιχεία του social media branding, αλλά και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μεταμορφώσετε την online παρουσία της επιχείρησής σας, διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι το social media branding;

Στον πυρήνα του, το social media branding είναι η τέχνη του να δημιουργεί κανείς μια online ταυτότητα για ένα brand, η οποία να είναι συνεκτική, στοχευμένη, και σύμφωνη με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι του social media marketing, το οποίο μάλιστα γίνεται όλο και πιο απαραίτητο.

Σε αντίθεση με την εντύπωση που μπορεί να επικρατεί, όμως, το social media branding δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή ταιριαστών brand colors και με την τακτική δημοσίευση περιεχομένου στα social media. Πέρα από αυτά, έχει να κάνει με την προσεκτική δημιουργία μιας «ιστορίας» για το brand, με την οποία το κοινό να μπορεί να συνδεθεί σε επίπεδο συναισθηματικό.

Στόχος της ιστορίας αυτής είναι να λειτουργήσει σαν όχημα για τις ιδέες, τις αξίες και τα πιστεύω του brand, αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει στο κοινό του και τι προβλήματα μπορεί να λύσει.

Συνολικά, λοιπόν, το social media branding είναι η τέχνη και η διαδικασία με την οποία δημιουργείται κάθε πρόσοψη της online ταυτότητας του brand και της ολιστικής εικόνας που προβάλει στα social media.

Πώς μπορεί το social media branding να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό

Στα ψηφιακά τοπία των σύγχρονων αγορών, χιλιάδες επιχειρήσεις κονταροχτυπιούνται για το πιο πολύτιμο πράγμα που υπάρχει: την προσοχή και το χρόνο του κοινού τους. Η μοναδική ταυτότητα του κάθε brand είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν το αν μια επιχείρηση μπορεί ν’ αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σ’ αυτό τον αγώνα, ή αν είναι καταδικασμένη να μείνει στην αφάνεια.

Αν θέλετε να εξασφαλίσετε ένα τέτοιο πλεονέκτημα για την επιχείρησή σας και να ξεχωρίσετε από τη μάζα του ανταγωνισμού, το social media branding είναι το εργαλείο που θα σας βοηθήσει να το καταφέρετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε αυτή τη διαφοροποίηση είναι να δημιουργήσετε ένα brand image που να αντικατοπτρίζει τις αξίες της εταιρείας σας, την ιδιαίτερη ιστορία της, αλλά και όλα αυτά που την κάνουν μοναδική. Μ’ αυτό τον τρόπο, το social media marketing σας θα προσελκύσει το ιδανικό κοινό, τους ανθρώπους με τους οποίους το brand σας θα μπορέσει να μοιραστεί μια συναισθηματική σύνδεση, να χτίσει μακροπρόθεσμες και ειλικρινείς σχέσεις, και να τους μετατρέψει σε πιστούς followers.

Τα βασικά στοιχεία κάθε ισχυρής στρατηγικής social media branding

Ποια είναι όμως τα επιμέρους στοιχεία που απαρτίζουν μια στρατηγική social media branding; Ποια είναι τα συστατικά που χρειάζεται να έχει το δικό σας social media branding για να αποτελέσει κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας;

Ας δούμε παρακάτω:

Α. Συνεπής οπτική ταυτότητα

Τα οπτικά στοιχεία του brand σας είναι τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν οι πελάτες σας, και ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουν πιο εύκολα. Τα χρώματα, το λογότυπο και οι γραμματοσειρές που απαρτίζουν την οπτική ταυτότητα του brand σας δεν έχουν μόνο αισθητική αξία. Είναι αναφαίρετο κομμάτι της εικόνας που σχηματίζει το κοινό σας, γι’ αυτό πρέπει να είναι συνεπή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του social media branding και της γενικότερης online (και offline!) παρουσίας του brand σας. Η συνέπεια αυτή δημιουργεί οικειότητα, και η οικειότητα εμπιστοσύνη!

Β. Ελκυστικό content strategy

Το content είναι ο πυρήνας του social media branding σας, κι έχει να κάνει όχι μόνο με τι λέτε, αλλά και με το πώς το λέτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το content σας πιο ελκυστικό, όπως τα διαφορετικά formats, οι εικόνες και τα video, το έξυπνο copywriting, και φυσικά το storytelling. Τίποτα από αυτά όμως δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει ουσιαστική συναισθηματική σύνδεση με το κοινό σας αν δεν είναι αυθεντικό. Και ο καλύτερος τρόπος να πετύχετε αυτή την αυθεντικότητα είναι να δημιουργήσετε content που εκφράζει ειλικρινά τις κοινές αξίες, τα όνειρα και τα προβλήματα που μοιράζεστε με το κοινό σας.

Γ. Έμφαση στο storytelling

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αναφαίρετο στοιχείο κάθε ισχυρής στρατηγικής social media branding είναι το storytelling. Από τα πρώτα αβέβαια βήματα της ανθρωπότητας, οι ιστορίες που μοιραζόμαστε μεταξύ μας είναι ο καταλύτης κάθε συναισθηματικής σύνδεσης. Η ιστορία του brand σας δεν είναι απλά μια αλυσίδα από γεγονότα. Είναι ένα συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι που εμπεριέχει το όραμα σας, τις δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει, τις επιτυχίες σας, τις καλές και τις κακές στιγμές. Με το να τα μοιραστείτε όλα αυτά με το κοινό σας, το προσκαλείτε να γίνει κι αυτό μέρος της ιστορίας σας!

Αξιοποιήστε τη δύναμη του social media branding, συσπειρώστε το κοινό σας γύρω από το brand σας, και δείτε την επιχείρησή σας να αναπτύσσεται!

Τα τρία αυτά στοιχεία, λοιπόν – η συνεπής οπτική ταυτότητα, το ελκυστικό content strategy και η έμφαση στο storytelling – είναι η καρδιά κάθε ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής social media branding. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η ψυχρή και λογική ανάλυση των δεδομένων και η βελτιστοποίηση της στρατηγικής marketing σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στο τέλος, αυτό που σας συνδέει με το κοινό σας δεν είναι τα analytics, αλλά τα κοινά όνειρα, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα.

Μ’ αυτά κατά νου, το social media branding σας μπορεί να αποτελέσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε στα μάτια των πελατών σας, αλλά και μια μόνιμη, ασταμάτητη κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για την επιχείρησή σας!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το social media branding, αλλά και για το πώς να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε μια στρατηγική social media marketing, μη διστάσετε. Οι έμπειροι marketeers της iTrust είναι στη διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσουν και να σας λύσουν κάθε απορία.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Αφήστε μια απάντηση