SEO expert: πώς μπορείτε να γίνετε ειδικοί στο SEO σε 6 μήνες!

Αν θέλετε να εξειδικευτείτε στο χώρο του search engine optimization και να γίνετε SEO expert, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Με τις μηχανές αναζήτησης να γίνονται όλο και πιο απαραίτητο κομμάτι του digital marketing αλλά και της καθημερινότητάς μας, η ανάγκη για εξειδικευμένους SEO experts είναι υψηλότερη από ποτέ. 

Παρακάτω λοιπόν θα εξετάσουμε 5 βασικά βήματα που πρέπει να προσέξετε για να αποκτήσετε τις γνώσεις, τις ικανότητες και την πρακτική εμπειρία που θα χρειαστείτε για να γίνετε ένας πραγματικός SEO expert. 

Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να γίνετε SEO expert 

Το search engine optimization, SEO για συντομία, είναι η πρακτική του να βελτιστοποιείς ιστοσελίδες ώστε να παρουσιάζονται πιο ψηλά στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. 

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβετε για το SEO πριν απ’ οτιδήποτε άλλο, είναι ότι οι πρακτικές αυτές αλλάζουν και εξελίσσονται συνεχώς. Όσο εξελίσσονται οι μηχανές αναζήτησης και ο τρόπος με τον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά μαζί τους, τόσο προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και το SEO και οι SEO experts. 

Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει όμως ένα πεδίο που εξελίσσεται τόσο γρήγορα και δυναμικά όσο το SEO, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα μπορέσετε να γίνετε – και να παραμείνετε! – SEO expert! 

1. Καλή κατανόηση του τι είναι και τι κάνει το SEO 

Σαν SEO expert, πριν προχωρήσετε σε πιο πολύπλοκες έννοιες και τεχνικές, είναι σημαντικό να έχετε μια πολύ καλή κατανόηση των βασικών αρχών του SEO: τι είναι και πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης, ποια είναι τα διαφορετικά ήδη του SEO, τι ρόλο παίζουν τα keywords. 

Στη βάση τους, οι μηχανές αναζήτησης είναι εργαλεία που σκοπό έχουν να διευκολύνουν την εύρεση πληροφοριών online. Για να το πετύχουν αυτό “σκανάρουν” τις ιστοσελίδες με εργαλεία που λέγονται web crawlers και συλλέγουν στοιχεία για το περιεχόμενό τους. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες αυτές αρχειοθετούνται και αναλύονται από ένα περίπλοκο αλγόριθμο, ο οποίος στη συνέχεια αξιολογεί τις ιστοσελίδες με βάση το πόσο σχετικό και υψηλής ποιότητας υλικό περιέχουν για κάθε δεδομένη λέξη-κλειδί (keyword). 

seo-expert-Βήματα

2. Συνεχής ενημέρωση για τα νέα και τα trends του χώρου του SEO 

Τόσο η συμπεριφορά και οι συνήθειες του κοινού, όσο και οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης αλλάζουν και εξελίσσονται σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ότι μαζί τους αλλάζουν και εξελίσσονται και οι αποτελεσματικές τεχνικές SEO. Αν θέλετε να γίνετε (και να παραμείνετε!) SEO expert, συνεπώς, είναι πολύ βασικό να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, τις τάσεις και τα trends στο χώρο του SEO. 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μένετε πάντα ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα είναι να παρακολουθείτε blogs και newsletters σχετικά με το χώρο. Υπάρχουν πολλά websites που προσφέρουν έγκυρη και έμπιστη ενημέρωση για τα νέα του SEO, τις εξελίξεις, τα best practices, και γενικά ό,τι μπορεί να αφορά τον κόσμο του SEO. 

Μερικά από αυτά είναι: 

Με το να παρακολουθείτε σε τακτική βάση αυτά τα websites και blogs, μπορείτε να διατηρήσετε επαφή με τις εξελίξεις στο χώρο του SEO, να σιγουρευτείτε ότι δεν μένετε πίσω, αλλά και να αποκτήσετε ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε ανταγωνιστές σας που δεν ενημερώνονται και χρησιμοποιούν παρωχημένες τεχνικές SEO. 

3. Γερές βάσεις σε πιο ευρείες έννοιες και εργαλεία του digital marketing 

Το SEO είναι ένας πολυδιάστατος χώρος που εφάπτεται πολλών άλλων. Για να γίνετε SEO expert είναι σημαντικό να αποκτήσετε γερές βάσεις και σφαιρική κατανόηση των γενικότερων αρχών, τακτικών και εργαλείων του digital marketing. 

Μερικά από τα πράγματα που καλείται ένας SEO expert να κάνει σε καθημερινή βάση είναι τα εξής: 

  • Να εξετάσει τη δομή και την αρχιτεκτονική ενός website 
  • Να σιγουρευτεί ότι ένα website είναι τεχνικά άρτιο και εύκολα προσβάσιμο 
  • Να σιγουρευτεί ότι το περιεχόμενό του είναι optimized για τα σωστά keywords 
  • Να δημιουργήσει μια στρατηγική περιεχομένου για να ενισχύσει το authority και το credibility 

Είναι λοιπόν απαραίτητο ως SEO expert να έχετε καλή κατανόηση εννοιών και πρακτικών όπως keyword research και content strategy, αλλά και αρχών και metrics που αφορούν το technical SEO, όπως site architecture, page speed, mobile responsiveness, και meta tags. 

Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να αφιερώσετε σημαντικό χρόνο και ενέργεια στο να αποκτήσετε σφαιρική γνώση του digital marketing, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. 

4. Πρακτική εμπειρία πάνω σε SEO projects 

Φυσικά, όσο απαραίτητη είναι η θεωρητική γνώση και κατανόηση, άλλο τόσο είναι και η πρακτική, πραγματική εμπειρία πάνω σε SEO projects. Ο μόνος τρόπος να αποκτήσετε τέτοια εμπειρία είναι να δουλέψετε πάνω σε πραγματικά websites, να εφαρμόσετε όσα μάθατε στη θεωρία, και να δείτε τα αποτελέσματα των ενεργειών σας από πρώτο χέρι. 

Ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε εμπειρία στο SEO είναι να συνεργαστείτε με πελάτες ή εταιρείες που έχουν ενεργά SEO projects. Έτσι θα μπορέσετε να πάρετε μια ρεαλιστική εικόνα από πράγματα όπως το πώς γίνεται στην πράξη το keyword research, πώς δημιουργείται ένα content strategy, πώς γίνονται τα audits και τα optimizations στο κομμάτι του technical SEO. 

Ένας άλλος τρόπος, φυσικά, είναι να εφαρμόσετε τις γνώσεις σας πάνω στο SEO για να βελτιστοποιήσετε και να προωθήσετε ένα δικό σας website. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αποκτήσετε πρακτική εμπειρία στην εφαρμογή μιας στρατηγικής SEO από την αρχή μέχρι το τέλος της χωρίς άγχος και πίεση, αλλά και ένα τρόπο να χτίσετε και να αποδείξετε το προσωπικό σας online presence και credibility. 

seo-expert-Seo-Tips

5. Certifications, εκπαίδευση και εξειδίκευση 

Ένα άλλο σημαντικό βήμα για να γίνετε, αλλά και να αναγνωριστείτε επαγγελματικά ως SEO expert είναι το να αποκτήσετε πιστοποιημένη εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο σας. Τέτοιες πιστοποιήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ευρέως αποδεκτή απόδειξη των γνώσεων και των ικανοτήτων σας σε πιθανούς πελάτες, συνεργάτες και εργοδότες, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ καλός τρόπος να συνεχίζετε να καλλιεργείτε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας και να μένετε σε επαφή με το αντικείμενο. 

Ένα δημοφιλές τέτοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης για SEO experts είναι το Google Analytics Individual Qualification (IQ), το οποίο εξετάζει τις γνώσεις σας πάνω στο Google Analytics και στις εφαρμογές του πάνω στο SEO. Άλλα προγράμματα, όπως το SEMrush Academy, παρέχουν εκπαίδευση και πιστοποίηση σε τομείς όπως το keyword research, το on-page SEO και το link building. 

Παράλληλα μπορείτε να ενισχύσετε τις γνώσεις και της ικανότητές σας ως SEO expert αποκτώντας ένα πτυχίο ή μια πιστοποίηση σε καποιο άλλο πεδίο του digital marketing, όπως marketing strategy, web analytics ή social media marketing. Λόγω της σφαιρικότητας που έχει το SEO σαν θέμα, οι γνώσεις και οι ικανότητες που θα αποκτήσετε θα σας βοηθήσουν να γίνετε ακόμα καλύτεροι SEO experts. 

Γίνετε SEO expert και μάθετε τα πάντα για το search engine optimization! 

Αν θέλετε να γίνετε SEO expert, θα πρέπει να αποκτήσετε ένα συνδυασμό από γνώσεις, ικανότητες και εμπειρία. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσετε το πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε και να μένετε συνεχώς σε επαφή με το αντικείμενο του SEO: καλώς ή κακώς, δεν αρκεί να γίνετε SEO expert. 

Αν θέλετε να παραμένετε στην αιχμή του δόρατος και να διατηρείτε πάντα ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές σας, θα πρέπει να βελτιώνετε και να εμβαθύνετε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας συνεχώς. 

Είτε λοιπόν θέλετε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο χώρο του SEO, είτε είστε ήδη SEO experts και θέλετε να βελτιώσετε τις γνώσεις και τις ικανότητές σας ακόμα παραπάνω, αυτές οι 5 πρακτικές θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας. 

Επισκεφτείτε το blog της iTrust για να μάθετε περισσότερα για το SEO, αλλά και για το πώς κάνει SEO ένα εξειδικευμένο SEO agency

Αφήστε μια απάντηση