Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη στο digital marketing από μικρές επιχειρήσεις

Είναι συχνό φαινόμενο οι μικρές επιχειρήσεις να κάνουν λάθη στο digital marketing. Βέβαια αυτό είναι λογικό, διότι το digital marketing είναι ένας πολύ περίπλοκος χώρος που εξελίσσεται συνεχώς. Αν δεν το κάνει κάποιος επαγγελματίας του digital marketing τότε είναι πιθανό να προκύψουν λάθη. 

Βέβαια, το digital marketing είναι πλέον απαραίτητο με το σύγχρονο τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Η εξέλιξη του internet έχει βοηθήσει τους μικρούς επιχειρηματίες να φτάσουν ένα ευρύ κοινό. Όμως, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και ακόμη και τα μικρά λάθη μπορεί να κοστίσουν πολύ σε μια μικρή επιχείρηση. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη στο digital marketing που κάνουν οι μικρές επιχειρήσεις. 

Δεν έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική marketing

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο digital marketing είναι όταν οι μικρές εταιρείες δεν έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο. Σε μια σωστή στρατηγική marketing, πρέπει να καθορίσετε το κοινό σας, τους στόχους σας και το budget σας.  

Αν δεν το καταφέρετε, τότε θα χάσετε χρόνο και χρήμα σε λάθος τακτικές, οι οποίες δεν θα σας επιφέρουν αποτελέσματα. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να εξετάσετε ποιες τακτικές είναι πιο αποτελεσματικές για την επιχείρησή σας και να πράξετε αναλόγως. 

Δεν κατανοούν το κοινό τους

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ποιο είναι το κοινό σας και οι ανάγκες του, ώστε να έχετε μια επιτυχημένη στρατηγική marketing. Αν στοχεύσετε σε ένα συγκεκριμένο κοινό, τότε ο στόχος θα είναι πολύ γενικός.  

Αυτό θα έχει ως αποτελέσματα να μην έχετε κίνηση στο eshop σας και άρα και πωλήσεις. Για να έχετε μια επιτυχημένη στρατηγική χρειάζεται να στοχεύσετε σε ένα συγκεκριμένο κοινό, όπου μπορείτε να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες του. 

λάθη στο digital marketing social media

Δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα social media  

Από τα πιο γνωστά λάθη στο digital marketing είναι όταν οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν σωστά τα social media. Πολλές επιχειρήσεις, είτε παραμελούν τα social media είτε τα χρησιμοποιούν ως ένα εργαλείο μόνο για πωλήσεις.  

Δηλαδή, οι εταιρείες συνηθίζουν να μην δημοσιεύουν συχνά έως καθόλου στα social media, χάνοντας έτσι την επαφή με το κοινό τους. Επίσης, προσπαθούν να πουλήσουν σε κάθε δημοσίευση αντί να ενισχύσουν την αναγνωσιμότητά τους και να αλληλεπιδράσουν με το κοινό. Αν εκμεταλλευτείτε σωστά το social media marketing, τότε σίγουρα θα δείτε να βελτιώνονται οι επιδόσεις σας! 

Δεν ενισχύουν την εμπειρία για τους mobile χρήστες

Από τα πιο γνωστά λάθη στο digital marketing είναι όταν μια ιστοσελίδα δεν είναι mobile-friendly. Είναι σημαντικό μια ιστοσελίδα να είναι mobile-friendly, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν το κινητό τους.

Επίσης, η Google επιβραβεύει τις mobile friendly sites στα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν οι χρήστες μείνουν ικανοποιημένοι, τότε θα έχετε περισσότερες πιθανότητες για conversions. 

λάθη στο digital marketing email

Αγνοούν το email marketing

Οι μικρές επιχειρήσεις αγνοούν την ευκαιρία για μια email marketing strategy, η οποία είναι αποτελεσματική για την προώθηση μιας εταιρείας. Οι επιχειρήσεις είτε δεν επενδύουν αρκετό χρόνο για το email marketing είτε δεν κάνουν αποτελεσματικές email καμπάνιες.

Για να επιτύχετε σε αυτό το κομμάτι, πρέπει να χωρίσετε σε τμήματα το κοινό σας και να τους κρατάτε ενημερωμένους με newsletters. Το email marketing είναι μια καλή και φθηνή επένδυση για την επιχείρησή σας. 

Παραμελούν την ιστοσελίδα τους

Από τα κοινά λάθη στο digital marketing είναι, όταν μια ιστοσελίδα δεν είναι λειτουργική για τους χρήστες. Δηλαδή, οι ιστοσελίδες δεν είναι mobile-friendly, είναι αργές και δεν είναι οργανωμένες όσον αφορά τις πληροφορίες τους.

Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τέτοιες ιστοσελίδες, είναι πιθανότερο να βγούν και να μην προχωρήσουν σε κάποιο conversion. Οπότε όσο πιο λειτουργική είναι μια ιστοσελίδα, τόσο πιο εύκολα θα περιηγούνται οι χρήστες και θα κάνουν conversions. 

λάθη στο digital marketing αποτελέσματα

Δεν παρακολουθούν τα αποτελέσματα από το marketing

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα αποτέλεσμα από τη στρατηγική του marketing. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε δείτε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί στη στρατηγική που κάνετε. Υπάρχουν εργαλεία όπως το Google Analytics και το Google Search Console, που βοηθούν να ελέγξετε τις επιδόσεις των καμπανιών σας.

Επομένως, αν παρακολουθείτε τα δεδομένα από τις στρατηγικές σας, θα μπορέσετε να αποφύγετε μελλοντικά λάθη στο digital marketing. 

Αγνοούν τις κριτικές

Από τα λάθη στο digital marketing που κυριαρχούν, είναι όταν οι μικρές επιχειρήσεις αγνοούν τις κριτικές. Αν μια επιχείρηση αγνοεί την κριτική που λαμβάνει από τους πελάτες της, τότε μπορεί μελλοντικά να προτιμήσουν κάποιον ανταγωνιστή.

Οπότε είναι σημαντικό να παρατηρείτε τα σχόλια που δέχεστε από τους πελάτες σας, ώστε να αξιολογήσετε τι μπορείτε να βελτιώσετε. Επιπλέον, αυτό δείχνει στους πελάτες σας, ότι νοιάζεστε για τη γνώμη τους και την εμπειρία τους. Άρα με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε την εμπιστοσύνη τους και άρα μελλοντικές αγορές. 

Δεν παρακολουθούν τον ανταγωνισμό

Ακόμη κι αν έχετε μια επιχείρηση που έχεις καλές επιδόσεις, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις κάνουν οι ανταγωνιστές σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε ποιες τεχνικές λειτουργούν και ποιες δεν λειτουργούν.

Μπορείτε να ελέγξετε τα social media και τις διαφημίσεις των ανταγωνιστών σας. Μέσα από αυτό μπορείτε να πάρετε και ιδέες για τη δική σας επιχείρηση. Άρα, να κάνετε συχνά έρευνα ανταγωνιστών, ώστε να αποφύγετε λάθη στο digital marketing και να βρείτε καινούργιες στρατηγικές. 

Δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες 

Τέλος, από τα πιο συχνά λάθη στο digital marketing είναι όταν οι εταιρείες περιμένουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Το digital marketing είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να ενισχύσετε την επιχείρησή σας, αλλά χρειάζεται χρόνο. Σε αντίθεση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι μικρές επιχειρήσεις συχνά δεν έχουν το budget που απαιτείται για να επιτύχουν σημαντικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Θέλετε να αποφύγετε αυτά τα λάθη στο digital marketing; 

Συμπερασματικά, αν το digital marketing επιτευχθεί σωστά, μπορεί να ενισχύσει τις μικρές επιχειρήσεις. Για αυτό οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να κινούνται πιο στρατηγικά και ποιοτικά, ώστε να αποφεύγουν λάθη στο digital marketing.  

Επικοινωνήστε μαζί μας, πείτε μας τα πάντα για την επιχείρησή σας και της ανάγκες της, κι αφήστε τα υπόλοιπα στα έμπειρα χέρια των ειδικών της iTrust! 

Αφήστε μια απάντηση