Instagram & Digital Collectibles – Ο μαγικός κόσμος των NFT έρχεται στα αγαπημένα σας social media!

Το Instagram, η δημοφιλής πλατφόρμα social media όπου οι χρήστες μοιράζονται τις αγαπημένες τους φωτογραφίες και βίντεο, μεταμορφώνεται πλέον στο τέλειο μέρος για να δημιουργήσετε, να αγοράσετε, να πουλήσετε και να μοιραστείτε τα NFTs σας.

Με την πρόσφατη προσθήκη της λειτουργίας των digital collectibles, το Instagram κάνει το πρώτο μεγάλο του βήμα στον κόσμο του blockchain, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα εποχή όπου τα social media προβλέπεται να γίνουν πιο δυναμικά, πιο αποκεντρωμένα, πιο επαναστατικά από ποτέ!

Ας το πάρουμε από την αρχή – τι σημαίνει NFT, Blockchain, Metaverse;

Καθώς οι όροι όπως digital collectibles, NFTs, blockchain, web3 και metaverse αρχίζουν και περνάνε σιγά σιγά στο mainstream προσκήνιο και μπαίνουν στην καθημερινότητά μας, είναι μια καλή στιγμή για να ξεκαθαρίσουμε σύντομα τι σημαίνουν όροι όπως:

  • Blockchain
  • NFTs
  • Web3
  • Metaverse

Blockchain

Tα blockchains είναι βάσεις δεδομένων που καταγράφουν στοιχεία των συναλλαγών. Η μεγάλη διαφορά με τις συμβατικές βάσεις δεδομένων είναι ότι αντί να αποθηκεύονται τα στοιχεία του σε έναν κεντρικό διακομιστή (server), διαμοιράζονται στους υπολογιστές χρηστών από όλο των κόσμο βάσει μιας αρχιτεκτονικής peer-to-peer.

Με απλά λόγια, λόγω αυτής της αρχιτεκτονικής, είναι σχεδόν αδύνατον να παραποιηθούν τα στοιχεία μιας τέτοιας βάσης δεδομένων – πράγμα που εξασφαλίζει ένα πλαίσιο διαφάνειας και εμπιστοσύνης που μέχρι τώρα ήταν πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί.

NFTs

Βασισμένα στην προαναφερθείσα τεχνολογία blockchain, τα Non-Fungible Tokens ή NFTs είναι ψηφιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αντικείμενα του πραγματικού ή ψηφιακού κόσμου και αποδεικνύουν την κυριότητα των ιδιοκτητών τους. Είναι λοιπόν, επί της ουσίας, τίτλοι κτήσης. Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να είναι έργα τέχνης, εικόνες, βίντεο, συλλεκτικά αντικείμενα, ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

Το πραγματικά δυνατό σημείο των NFTs είναι ότι ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κτήση τόσο φυσικών όσο και ψηφιακών αντικειμένων. Κάθε ένα από αυτά τα tokens είναι απόλυτα μοναδικό, πράγμα που δίνει μια πραγματική αίσθηση ιδιοκτησίας.

Επίσης, δεδομένου του ότι σαν τίτλοι κτήσης αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων τύπου blockchain, καθιστούν πολύ εύκολη την απόδειξη αλλά και τη μεταφορά της κυριότητας αυτών των αντικειμένων από τον ένα χρήστη στον άλλο.

Web3

Το web3, γνωστό και ως Web 3.0 ή σημασιολογικός ιστός, είναι ένα όραμα για το τι μορφή μπορεί να πάρει το internet στο μέλλον. Δεν είναι κάποια τεχνολογία βγαλμένη από έργα επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια κοινωνικοπολιτική κίνηση που έχει σκοπό να ωθήσει τη λειτουργία του Internet μακριά από αυθαίρετες αρχές και προς ένα πιο λογικά δομημένο, ελεύθερο μοντέλο βασισμένο στη διαφάνεια.

Η ιδέα του web3 βασίζεται στις τεχνολογίες blockchain και, παρά το γεγονός ότι κάποιοι τη θεωρούν ένα άπιαστο όνειρο, κάθε μέρα που περνάει έρχεται όλο και πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα!

Metaverse

Όταν λέμε “metaverse”, εννοούμε ένα εικονικό, τρισδιάστατο περιβάλλον το οποίο θολώνει τις γραμμές ανάμεσα στον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο. Η ιδέα του metaverse στοχεύει σε μια εκδοχή του internet με την οποία δεν θα αλληλεπιδρούμε μόνο μέσα από μια οθόνη, αλλά μέσα στην οποία θα μπορούμε να “βυθιστούμε” πλήρως και να κινηθούμε ελεύθερα με νέους και επαναστατικούς τρόπους.

Χρησιμοποιώντας τη φιλοσοφία και την τεχνολογία πίσω από τα blockchain, τα NFT, αλλά και την εικονική πραγματικότητα, κάθε τέτοιο metaverse είναι ένας ολόκληρος ψηφιακός κόσμος στον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα ταυτότητα, να αλληλεπιδράσετε με άλλους χρήστες, να δημιουργήσετε, να παίξετε παιχνίδια, να αγοράσετε και να πουλήσετε NFTs, και πολλά άλλα!

shutterstock 788702305 1 min

Πώς μπορώ να δημιουργήσω, να αγοράσω και να πουλήσω NFT;

Μέχρι τώρα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες που είναι αφιερωμένες στα NFTs και σε άλλα digital collectibles, όπως το Opensea. Σ’ αυτές μπορείτε να δημιουργήσετε, να αγοράσετε, να πουλήσετε, ή να επιδείξετε τα NFTs σας, αλλά και να αλληλεπιδράσετε με άλλους χρήστες και ιδιοκτήτες NFT.

Με την εισαγωγή της λειτουργίας των digital collectibles στο Instagram όμως θα μπορείτε πλέον με ευκολία να τα κάνετε όλα αυτά σε μια μεγάλη πλατφόρμα social media την οποία ήδη ξέρει και χρησιμοποιεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών, πράγμα που αποτελεί τεράστιο βήμα για την εξοικείωσή τους με τα NFTs και τις τεχνολογίες blockchain.

Τι μπορώ να κάνω με τα NFT μου στο Instagram;

Καθώς οι λειτουργίες των ψηφιακών συλλεκτικών στοιχείων γίνονται διαθέσιμες σε όλο και περισσότερους χρήστες του Instagram, μπορείτε να συνδέσετε το λογαριασμό σας με το ψηφιακό πορτοφόλι της επιλογής σας και να προβάλετε στους followers σας τα NFTs που έχετε στην ιδιοκτησία σας. Εφόσον τα έχετε κάνει post, τα digital collectibles αυτά θα εμφανίζονται στο main feed και στο profile σας, όπου πλέον έχουν και τη δική τους κατηγορία.

Και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των social media;

Από όποια σκοπιά και να το δείτε, η ενσωμάτωση των digital collectibles στο Instagram δίνει την ευκαιρία στα 1.26 δισεκατομμύρια χρήστες του τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα NFTs και να μάθουν με πρακτικό τρόπο περισσότερα για τις βασικές ιδέες πίσω από το blockchain, το metaverse, αλλά και το web3. Αυτό είναι σίγουρα ένα βήμα προς το μέλλον!

Αν θέλετε μάθετε περισσότερα για τις τεχνολογίες blockchain, τα NFTs, αλλά και το πώς μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε για να φτιάξετε μια στρατηγική metaverse marketing για την επιχείρησή σας, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας και πείτε μας όλες σας τις ιδέες!

Αφήστε μια απάντηση