Content Marketing 2023: η σημασία του περιεχομένου στο σημερινό (Digital) Marketing.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το content marketing είναι πλέον αναφαίρετο ζωτικό κομμάτι κάθε επιτυχημένης στρατηγικής digital marketing. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για μικρές τοπικές επιχειρήσεις, eshops, ή τεράστιες πολυεθνικές: όπως θα σας πει κάθε marketing expert που ξέρει για τι πράγμα μιλάει, “content is king”. 

Ο λόγος; 

Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πως, προσφέροντας στο κοινό σας τις πληροφορίες και το περιεχόμενο που πραγματικά χρειάζεται, το content marketing είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προσελκύσετε νέους πελάτες στην επιχείρησή σας, να εδραιωθείτε στην αγορά, να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και να πετύχετε τους στόχους σας. 

Παρακάτω, λοιπόν, θα εξετάσουμε τι ακριβώς είναι το content marketing, γιατί είναι τόσο σημαντικό, αλλά και πώς ακριβώς μπορεί να ωφελήσει την επιχείρησή σας! 

Τι είναι το content marketing; 

Εν ολίγοις, το content marketing είναι μια στρατηγική marketing που επικεντρώνεται στην παραγωγή και το διαμοιρασμό περιεχομένου σχετικού με το αντικείμενο ενδιαφέροντος της επιχείρησής σας, με τρόπο συστηματικό και συνεπή

Σκοπός του content marketing είναι να παρέχει στο κοινό σας τις πολύτιμες πληροφορίες που ήδη αναζητά ή που μπορεί να το ενδιαφέρουν. Μ’ αυτό τον τρόπο στοχεύει στο να προσελκύσει νέους πελάτες, να διατηρήσει τους ήδη υπάρχοντες, αλλά και να χτίσει ουσιώδεις σχέσεις μαζί τους. 

Αυτό σημαίνει πως το σωστό και επιτυχημένο content marketing περιστρέφεται γύρω από περιεχόμενο το οποίο ενδιαφέρει και ωφελεί πραγματικά το κοινό σας.  

Ένα από τα συχνότερα λάθη που οδηγούν σε αποτυχημένες και αναποτελεσματικές στρατηγικές content marketing είναι το να θεωρούν οι marketers και οι επιχειρηματίες ότι το content είναι απλά ένα όχημα για το διαφημιστικό μήνυμα του brand τους. 

Εν έτει 2023 όμως, οι καταναλωτές βομβαρδίζονται από περιεχόμενο όλων των ειδών. Αν θέλετε να αφιερώσουν το χρόνο και την προσοχή τους στο δικό σας, να αλληλεπιδράσουν μαζί του και να το μοιραστούν με άλλους, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να τους προσφέρετε κάτι ουσιαστικό – όχι απλά άλλη μια διαφήμιση. 

Αυτό σημαίνει πως το περιεχόμενό σας πρέπει να είναι είτε ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό, είτε να προσφέρει στο κοινό ουσιώδεις πληροφορίες από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί άμεσα. 

Επιπλέον, θα πρέπει να προσφέρετε στο κοινό σας τέτοιου είδους πολύτιμο περιεχόμενο συχνά και τακτικά, ώστε να χτίσετε μια κοινότητα γύρω από το brand σας και να το μετατρέψετε σε κομμάτι της καθημερινότητας του κοινού σας. 

Το content marketing, συνεπώς, είναι μια στρατηγική προσέγγιση που απαιτεί μεγάλο βαθμό εμπλοκής και επένδυσης για να γίνει σωστά. Τα οφέλη του για το brand και την επιχείρησή σας, όμως, αξίζουν τον κόπο! 

content marketing-content is king

Γιατί λέμε ότι “content is king”; 

Η φράση “content is king” ανήκει στο Bill Gates, o οποίος σε ένα άρθρο του στο website της Microsoft το 1996 προέβλεψε ότι, όπως και στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, έτσι και στο Internet μεγάλο κομμάτι των εσόδων των επιχειρήσεων θα έχει να κάνει με το content. 

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, η φράση αυτή έχει επαναληφθεί, παραφραστεί, ή ακόμα και παρεξηγηθεί σχεδόν περισσότερο από καμία άλλη στην ιστορία του digital. Για πολλούς marketers με διαφορετικό τρόπο σκέψης, μάλιστα, οι 3 αυτές λέξεις έχουν αποτελέσει για χρόνια κόκκινο πανί και μεγάλη πηγή διαφωνίας. 

Το 2023, παρ’ όλα αυτά, το content παραμένει περισσότερο από ποτέ ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του digital marketing, κι έχει τα στοιχεία να το αποδείξει: 

 • Σύμφωνα με το Content Marketing Institute, το 73% των B2B marketers και το 70% των B2C marketers χρησιμοποιούν το content marketing σαν κομμάτι της γενικότερης στρατηγικής marketing που εφαρμόζουν. 
 • Μετά από έρευνα του Semrush σε επαγγελματίες στο χώρο του marketing, το 91% των ερωτηθέντων υλοποίησε με επιτυχία στρατηγικές content marketing μέσα στο 2021. 
 • Σύμφωνα με το CMI, το content marketing φέρνει 3 φορές περισσότερα leads από τις αντίστοιχες συμβατικές τακτικές outbound marketing, ενώ κοστίζει 62% λιγότερο. 
 • Σύμφωνα με έρευνα του Hubspot, το 56% των marketers που χρησιμοποιούν το blogging σαν στρατηγική content marketing λένε πως είναι επιτυχημένη τακτική, ενώ το 10% λέει πως έχει μεγαλύτερο ROI από οποιαδήποτε άλλη στρατηγική χρησιμοποιούν. 
 • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χρήση του content αυξήθηκε κατά 207%

(Πηγή: Search Engine Journal) 

Είναι λοιπόν εμφανές: το content marketing μπορεί να αποδειχθεί μια όχι μόνο αποτελεσματική, αλλά και ανταγωνιστική από άποψη κόστους τακτική για να προσεγγίσετε νέους πελάτες, να χτίσετε brand awareness και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. 

Why content marketing is king

Η σημασία του content marketing το 2023 

Έχοντας πλέον μια καλή εικόνα για την πορεία που ακολουθεί το content marketing το 2023, παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα σημαντικότερα content marketing trends που πρέπει να έχετε στο νου σας, αλλά και τη σημασία τους. 

 1. Προσωποποιημένο content. Χάρη στα όλο και πιο λεπτομερή στοιχεία που προσφέρουν στις επιχειρήσεις τα εργαλεία analytics είναι πλέον δυνατή η δημιουργία υπερ-προσωποποιημένου content που στοχεύει ευθέως πολύ συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και ανάγκες του κοινού. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορείτε να αυξήσετε δραματικά και το engagement του κοινού σας με το content σας, αλλά και τα conversions σας, αφού το προσωποποιημένο content αυτό είναι κυριολεκτικά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πελατών σας. 
 1. Interactive content. Όλο και πιο διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια, το content το οποίο επιτρέπει στο κοινό να αλληλεπιδρά μαζί του σε πραγματικό χρόνο με puzzles, polls, quizzes, και animated infographics. Τo interactive content αυτού του είδους μπορεί να τραβήξει την προσοχή του κοινού σας, είναι αξιομνημόνευτο, και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κάνει το brand σας να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. 
 1. User-generated content. Το user-generated content, το περιεχόμενο δηλαδή που δημιουργείται και διαμοιράζεται όχι από την επιχείρηση, αλλά από την κοινότητα του κοινού που έχει συσπειρωθεί γύρω από το brand. Η αυθεντικότητά του εμπνέει μεγαλύτερα επίπεδα εμπιστοσύνης στους καταναλωτές απ’ ό,τι το συμβατικό brand-generated content, γι’ αυτό (θα έπρεπε να) αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε στρατηγικής το 2023. 
 1. Video content. To περιεχόμενο video έχει υπάρξει ακρογωνιαίος λίθος του content marketing για χρόνια, κι απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι. Για το 2022, το 82% του συνολικού internet traffic, άλλωστε, αφορούσε video content.  

Αυτά τα trends αναμένεται να αποδειχθούν τα σημαντικότερα για το 2023, αλλά και να διαμορφώσουν ολόκληρο το τοπίο του content marketing τα επόμενα χρόνια, σηματοδοτώντας το πώς αλληλεπιδρούν οι επιχειρήσεις και τα brands με το καταναλωτικό κοινό τους.  

(Πηγή: Influencer Marketing Hub) 

Η άρρηκτη σχέση μεταξύ content marketing και νέων τεχνολογιών 

Οι ραγδαίοι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσονται και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες αλλάζουν ήδη τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις σε κάθε είδους σε όλο τον κόσμο προσεγγίζουν το content marketing. 

Από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και machine learning μέχρι virtual assistants και εφαρμογές augmented reality, οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες στο content marketing είναι τεράστιες. 

Αυτές είναι μερικές από τις πιο πολλά υποσχόμενες για το content marketing στο 2023, αλλά και παραπέρα: 

 • A.I. & machine learning 
 • Virtual & augmented reality 
 • Voice search 
 • Data analytics 

Εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι νέες τεχνολογίες αυτές, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν υψηλής ποιότητας content που να ικανοποιεί τις ανάγκες του κοινού τους, αλλά και να επιτυγχάνει τους επιχειρηματικούς και αναπτυξιακούς τους στόχους. 

Χρησιμοποιείστε τη δύναμη του content marketing και εκσυγχρονίστε την επιχείρησή σας! 

Το content marketing συνεχίζει να είναι βασικό δομικό στοιχείο κάθε επιτυχημένης στρατηγικής digital marketing. Δημιουργώντας περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κοινού τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά, να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό, αλλά και να δημιουργήσουν ειλικρινείς σχέσεις με το κοινό τους βασισμένες στην εμπιστοσύνη. 

Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το content marketing για να προωθήσετε το brand σας και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας, ή ακόμα και πώς να εκσυγχρονίσετε το content σας σύμφωνα με τα trends και τις ανάγκες της αγοράς το 2023, μη διστάσετε! 

Επικοινωνήστε μαζί μας! 

Αφήστε μια απάντηση