White Hat SEO – Γιατί να φορέσεις το “λευκό καπέλο”;

Οι τεχνικές SEO μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο μεγάλες ομάδες, τις τεχνικές που προτείνουν οι μηχανές αναζήτησης ως μέρος ενός καλού σχεδιασμού, και τις τεχνικές που δεν εγκρίνουν οι μηχανές αναζήτησης.

Οι τεχνικές αυτές έχουν επικρατήσει να λέγονται τεχνικές «λευκού καπέλου» για τις πρώτες (White Hat SEO) και «μαύρου καπέλου» για τις τελευταίες (Black Hat SEO).

Τι είναι το White Hat SEO

Οι τεχνικές White Hat επικεντρώνονται στο ανθρώπινο κοινό και ακολουθούν τους κανόνες των μηχανών αναζήτησης κατά γράμμα.

Περιλαμβάνουν κυρίως την χρήση keywords, εξωτερικά link που οδηγούν στην σελίδα, δομή στους συνδέσμους (links) και γραπτό περιεχόμενο που να απευθύνεται σε ανθρώπινους αναγνώστες.

Το White Hat SEO χρησιμοποιείται περισσότερο από αυτούς που θέλουν να κάνουν μια μακροχρόνια επένδυση στην σελίδα τους, χτίζοντας αργά αλλά σταθερά την επισκεψιμότητά τους. Επίσης αναφέρονται σ’ αυτήν ως «Ηθικό SEO”.

Είναι το Black Hat SEO

Στον αντίποδα βρίσκονται οι τεχνικές Black Hat, οι οποίες επικεντρώνονται στον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης, και αποσκοπούν στην γρήγορη ανέλιξη της σελίδας στις σελίδες αποτελεσμάτων, αφήνοντας τον χρήστη σε δεύτερη μοίρα

Στις τεχνικές τους περιλαμβάνεται η χρήση αόρατου ή κρυφού κειμένου, η υπερφόρτωση από keywords, και η χρήση δύο διαφορετικών σελίδων ανάλογα αν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή μηχανή αναζήτησης (cloaking).

Η χρήση τέτοιων τεχνικών μπορεί να αποφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού οι μηχανές αναζήτησης τιμωρούν την χρήση τέτοιων τεχνικών, είτε με την πτώση στην λίστα αποτελεσμάτων, είτε με αποκλεισμό τους από την λίστα, προσωρινό ή μόνιμο. Αντίστοιχα επομένως ονομάζεται «Ανήθικο SEO».

Τι είναι το Grey Hat SEO

Το Grey Hat SEO είναι οι τεχνικές που ακροβατούν στα όρια των Best Practices που εγκρίνει η Google.

Στο παρελθόν έχουμε τρέξει Tests όπου το ένα Domain το χειριστήκαμε στην Γκρίζα Ζώνη (Grey Hat).

Τα αποτελέσματα μας προβλημάτισαν γιατί βλέπαμε ότι με την πάροδο του χρόνου το Gray Hat test είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή κράτησε 2.5 χρόνια. Ήρθε όμως η στιγμή που ένα  Google Update μείωσε κατά 70% τις θέσεις στην μηχανή αναζήτησης.

Χρειαστήκαμε περισσότερο από 1 χρόνο για να το επαναφέρουμε. Ευτυχώς για την επιχείρηση το Domain που χειριζόμασταν με white hat seo ανέβηκε μετά το συγκεκριμένο update.

White Hat SEO vs Black Hat SEO vs Grey Hat SEO

Η θέση της iTrust Digital όσων αφορά τις υπηρεσίες SEO είναι χρώματος άσπρου. Οι σελίδες μας απευθύνονται σε ανθρώπινο κοινό, είναι σωστά δομημένες και γεμάτες γραπτό ενημερωτικό περιεχόμενο, εναρμονισμένο με τις επιταγές των μηχανών αναζήτησης.

Κάθε σελίδα μας είναι μια επένδυση που έχει βαθιές ρίζες και διάρκεια στον χρόνο. Όλοι οι πελάτες μας, αλλά ακόμα και η ίδια η σελίδα μας, ξεκίνησαν από χαμηλά και ολοένα και ανεβαίνουν στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.

Παίζοντας με τους κανόνες και με γνώμονα την ηθική και τον σεβασμό προς τον επισκέπτη, ανταμειβόμαστε καθημερινά!

White Hat SEO

Είναι το White Hat SEO νόμιμο;

Δεν τίθεται καν θέμα νομιμότητας. Το White hat SEO είναι μονόδρομος για κάθε επιχείρηση που εστιάζει  σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Είναι το Black Hat SEO νόμιμο;

Ο δικαστής σε αυτή την περίπτωση είναι η Google και όχι κάποια δικαστική αρχή. Η Google όμως είναι πολύ αυστηρή με το θέμα και η ποινή είναι ένα ξεκάθαρο πέναλτι.

Το Black Hat SEO έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και πρέπει να αποδεχθείτε ότι το Domain σας θα πρέπει να το αφήσετε γιατί θα έχει στιγματιστεί από τη google.

Ποιά είναι η σωστή SEO στρατηγική;

Για εμάς είναι ξεκάθαρο. Επενδύουμε στην White Hat στρατηγική και με γνώμονα τα καλύτερα εργαλεία, το ενδελεχές research και την συνεπής παραγωγή περιεχομένου βλέπουμε τους πελάτες μας σχεδόν σε κάθε Google update να κερδίζουν θέσεις στις μηχανές αναζήτησης και όχι να χάνουν.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα, επισκεφθείτε το blog μας.