Κατασκευή ιστοσελίδας σε WordPress: 6+1 σημαντικά πλεονεκτήματα

Την τελευταία δεκαετία το WordPress έχει κυριαρχήσει στον κόσμο των Προγραμμάτων Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) ιστοσελίδας.

Δε είναι τυχαίο ότι πλέον project οργανισμών όπως το CNN, το TechCrunch, το TED, η UPS ή ο DowJones δημοσιεύουν σε WordPress.

Και ενώ αποτελεί ένα απίστευτα δυνατό εργαλείο για τη δημοσιοποίηση μίας ιστοσελίδας ή ενός blog, δεν πρέπει να περιορίζεται σε αυτά.

Για παράδειγμα, σας παρουσιάζουμε μερικές επιπλέον λύσεις που δίνει το WordPress. Λύσεις που το κατέστησαν κυρίαρχο CMS αυτή τη στιγμή στον κόσμο του Internet.

#1 Ασφάλεια σε κάθε ιστοσελίδα WordPress

Ασφάλεια για ιστοσελίδα WordPress

Το θέμα της ασφάλειας, ειδικά σε νέες ιστοσελίδες είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πάνω από 30.000 νέες ιστοσελίδες πέφτουν θύματα hacking ημερησίως! Το WordPress σας επιτρέπει με τη βοήθεια plug-in να εισάγετε επιπλέον ρυθμίσεις ασφαλείας στην ιστοσελίδα σας. Από τη λήψη αυτόματων back-up της βάσης δεδομένων σας σε ημερήσια βάση, μέχρι και την υιοθέτηση 2-factor authentication, έχετε δεκάδες εργαλεία στη διάθεσή σας που θα κάνουν εσάς και τους χρήστες σας να νιώσετε πιο ασφαλείς.

Το σημαντικό ωστόσο είναι πως με εκατομμύρια web developers να δημιουργούν σε WordPress κάθε πιθανό κενό ασφαλείας που ανακαλύπτεται κάπου καλύπτεται αμέσως, κρατώντας τις σελίδες πάντοτε ασφαλείς από επιτήδειους.

#2 SEO – friendly ιστοσελίδα

Από τα πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει μια ιστοσελίδα WordPress είναι η ευκολία που σας παρέχει να δομήσεις την ιστοσελίδα σου με τρόπο κατανοητό από τις μηχανές αναζήτησης. Ταυτόχρονα, η πρόσβαση σε εργαλεία που θα σου επιτρέψουν να κατατάξεις ψηλά την ιστοσελίδα σου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, όπως της Google, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα:

Με τις συνεχείς αλλαγές στους αλγορίθμους κατάταξης ιστοσελίδων η άμεση αντίδραση της κοινότητας του WordPress εγγυάται πως δε θα καθυστερεί η προσαρμογή της ιστοσελίδας σου στις νέες επιταγές των μηχανών αναζήτησης.

#3 WordPress Multisite

Από το 2010 έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την ιστοσελίδα σου σε ένα δίκτυο ιστοσελίδων. Κάθε μία από αυτές μπορεί να είναι τελείως διαφορετική και να μην έχει κανένα κοινό στοιχείο με τις υπόλοιπες. Θέλετε να ξεχωρίσετε το blog ή το forum σας από το e-shop; Κανένα πρόβλημα! Η δυνατότητα να ορίσετε κάποιο χρήστη ως super-administrator σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε τις διαφορετικές σελίδες από μία μόνο εγκατάσταση WordPress, γλιτώνοντάς σας έξοδα διαχείρισης.

#4 Shortcodes

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ WordPress σίγουρα ένα από τα στοιχεία που σας κέρδισε είναι οι ατελείωτες δυνατότητες που σας προσφέρουν τα Shortcodes.

Τα shortcodes σου επιτρέπουν, αντί να επαναλάβεις κομμάτια κώδικα html (ή να ζητάς- και χειρότερα να πληρώνεις, το webmaster σου) να τα αντικαθιστάς απλά με ένα σύντομο κώδικα. Συνεπώς μπορείς να εισάγεις λειτουργίες όπως το Google Maps της εταιρίας σου, κουμπιά για την κοινοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα και πολλά άλλα χωρίς το φόβο σφαλμάτων στο html ή το CSS.

#5 e-shop

Τίποτα πιο εύκολο από το να στήσεις το e-shop σου εύκολα σε Πρόγραμμα Διαχείρισης Περιεχομένου WordPress. Η εμπορευματοποίηση της ιστοσελίδας γίνεται πολύ εύκολη μέσω του WooCommerce ή αντίστοιχων εργαλείων. Πωλήσεις, διαχείριση αποθέματος, πληρωμή μέσω καρτών, αντικαταβολής ή PayPal, αξιολογήσεις είναι απίστευτα εύκολα ακόμα και για κάποιον που δεν είχε χρειαστεί να διαχειριστεί μία ιστοσελίδα πριν.

#6 Newsletter

Όχι μόνο μπορείς να παροτρύνεις τους επισκέπτες σου να εγγράφονται στη λίστα Newsletter σου, αλλά και να τους αποστέλλεις μηνύματα απευθείας μέσα από το WordPress! Είτε χρησιμοποιείς το δικό σου server, είτε κάποια 3rd party application όπως το SendinBlue, δε θα χρειαστεί να φύγεις από το Περιβάλλον Διαχείρισης της ιστοσελίδας σου ούτε μία στιγμή.

Τα εργαλεία που έχει κανείς στη διάθεσή του στο WordPress σε σχέση με την αποστολή Newsletter δε σταματούν εκεί: Πολύ απλά μπορείτε να επιλέξετε να παρουσιάσετε διαφορετικές σελίδες (landing pages) στους παραλήπτες του Newsletter σας και να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα της κάθε σελίδας με  Α/Β testing.

Τί άλλο μπορεί να κάνει κανείς με την ιστοσελίδα του σε WordPress;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορεί να πετύχει κανείς χρησιμοποιώντας το WordPress. Από τη στιγμή που αποτελεί με διαφορά το δημοφιλέστερο CMS χιλιάδες προγραμματιστές διαρκώς δημιουργούν και εξελίσσουν εργαλεία. Από κοινωνικά δίκτυα ή forum μέσα στην ιστοσελίδα σου μέχρι και πλατφόρμες για την κατάθεση βιογραφικών, για κάθε τι που φαντάζεσαι προϋπάρχει κάποιο εργαλείο που θα διευκολύνει την υλοποίηση της δικής σου εξατομικευμένης ανάγκης. Λόγω της open-source μορφής του WordPress όλα αυτά τα εργαλεία είναι και στη δική σου διάθεση, μειώνοντας τα έξοδα web development.

Ένα απλό συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι πως εάν σκοπός είναι η απλή διαδικτυακή εταιρική παρουσία ή η δημιουργία ενός e-shop καλό είναι να εμπιστευτείς το CMS με το οποίο δημιουργεί και η συντριπτική πλειοψηφία των web developers ώστε να εκμεταλλευτείς τα χιλιάδες δωρεάν εργαλεία που σας προσφέρονται. Και μαζί με αυτό  φυσικά την πρόσθετη ασφάλεια που το WordPress εξασφαλίζει.

Οι εποχές των κλειστών / custom CMS (με τα οποία “παντρεύεσαι” τους web developers) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το να προσθέσεις μία επιπλέον λειτουργία στην ιστοσελίδα σου δεν επιτρέπεται εν έτη 2016 να απαιτεί προγραμματισμό από το μηδέν (και φυσικά πρόσθετο κόστος υλοποίησης)!

Οι web developers μας είναι για να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μοναδικά, νέα εργαλεία για τους πελάτες μας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, και όχι για να ξανα-υλοποιούνε εργαλεία που έχουν φτιαχτεί εκατομμύρια φορές πιο πριν και κυκλοφορούν ως open-source κώδικας!

Νιώθεις πώς ήρθε η ώρα για τη μετάβαση σε ιστοσελίδα WordPress; Μπορούμε να σε βοηθήσουμε!

Επικοινώνησε μαζί μας!