4+1 tips για το Google Display Network

Τι είναι το Google Display Network;

Το δίκτυο προβολής της Google (Google Display Network, GDN) είναι ένα διαφημιστικό κανάλι, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προβληθούν σε δυνητικούς τους πελάτες, με τη χρήση διαφημιστικών banners.

tips για το Google Display Network τι είναι τα display banners-ads

  Εικόνα 1: Παράδειγμα διαφημιστικού banner

Σύμφωνα με τη Google, το Display Network (GDN) έρχεται σε επαφή με πάνω από το 90% των χρηστών του Internet παγκοσμίως, σε πάνω από 2 εκατομμύρια σελίδες! Για όσους δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του Google Search και του Google Display Network, ορίστε μια μικρή ανασκόπηση. Το δίκτυο αναζήτησης της Google (Google Search Network, GSN) στοχεύει σε χρήστες, οι οποίοι αναζητούν απευθείας στη μηχανή αναζήτησης ή στις συνεργαζόμενες σελίδες με τη Google.

Αντίθετα, σκεφτείτε το Google Display Network σαν ένα πιο παθητικό μέσο διαφήμισης. Το πιο πιθανό είναι να έχετε δει αρκετές display διαφημίσεις σήμερα, για παράδειγμα καθώς διαβάζατε το αγαπημένο σας blog ή «χαζεύατε» κάποιο ηλεκτρονικό περιοδικό ή εφημερίδα. Ίσως έχετε παρατηρήσει, επίσης, κάποια μεγάλα και μικρά κουτάκια στα οποία προωθείται κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, από πάνω αλλά και στο πλάι από τα άρθρα τα οποία διαβάζετε… Αυτές είναι οι display διαφημίσεις (display ads).

Tips για το Google Display Network: 4+1 βασικές αρχές

Νιώθετε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα στη διαφήμιση της επιχείρησής σας; Ήρθε η ώρα να κάνετε χρήση του GDN. Διαβάστε μερικά tips για το Google Display Network παρακάτω και…. προετοιμαστείτε!

Tip #1: Ξεκίνα με το Remarketing

Είναι κοινά αποδεκτό από τους ειδικούς, πως το Remarketing είναι το εναρκτήριο σημείο, όταν πρόκειται για το Google Display Network. Το remarketing είναι, κατά βάση, η δυνατότητα να ακολουθείς τους πρώην επισκέπτες της ιστοσελίδας σου, μέσω των cookies, δείχνοντάς τους διαφημίσεις διαφόρων ειδών. Αρχικά ακούγεται κάπως ανατριχιαστικό, αλλά για σκεφτείτε… οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη δείξει κάποιο αρχικό ενδιαφέρον για την επιχείρησή σας (επειδή επισκέφτηκαν τη σελίδα σας)!

Το Remarketing χρησιμοποιείται για να διατηρείς επαφή με τους πρώην επισκέπτες σου. Το πιο πιθανό είναι πως η πλειοψηφία αυτών που διαβάζουν το άρθρο έχουν επιτυχημένα «πέσει θύμα» του Remarketing. Πριν από λίγο καιρό, έψαχνα για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια στην Ιταλία και, παρόλο που είχα εγκαταλείψει την αναζήτηση, δεν σταματούσαν να εμφανίζονται μπροστά μου διαφημίσεις για αεροπορικά εισιτήρια στη Νότια Ευρώπη. Εμφανίζονταν σε διάφορες σελίδες που επισκεπτόμουν μέσα στην εβδομάδα, μέχρι που τελικά αποφάσισα να το δοκιμάσω. Αν δεν είχα δεχτεί αυτό το remarketing, θα είχα πάει ταξίδι στην Ιταλία; Το πιο πιθανό είναι πως ναι, γιατί πραγματικά ήταν κάτι που ήθελα, ΑΛΛΆ οι πιθανότητεςνα έκλεινα το ταξίδι μου από το συγκεκριμένο πρακτορείο θα ήταν σίγουρα πολύ χαμηλότερες. Αυτό αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα της δύναμης του remarketing, το οποίο εφαρμόζεται σε μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών.

Tip #2: Εκμεταλλεύσου τα Managed Placements

Η Google σου προσφέρει διάφορες μεθόδους στόχευσης. Οι δυο βασικές, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο, είναι ή στόχευση των δυνητικών σου πελατών με βάση τα ενδιαφέροντά τους (interests targeting), ή με βάση τη θεματολογία των ιστοσελίδων που επισκέπτονται (topics targeting). Και στις δυο περιπτώσεις, με βάση τα χαρακτηριστικά που έχεις επιλέξει, η Google φροντίζει να καθορίσει σε ποιες σελίδες θα προβληθούν οι διαφημίσεις σου, με βάση τη σχετικότητά τους.

Η μέθοδος στόχευσης με βάση τα topics επιτρέπει στο διαφημιστή να προσαρμόσει τις κάθε δική του διαφήμιση στο Google Display Network σε σελίδες που περιέχουν και αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη θεματολογία. Η στόχευση με topics μοιάζει με αυτή των managed placements, που αναφέρονται παρακάτω. Δίνει, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη ελευθερία για διαφήμιση και προβολή σε πιο ευρύ κοινό, το οποίο μπορεί, σε μεγάλο βαθμό να οριστεί από τον διαφημιστή.

Για παράδειγμα, διαθέτεις ένα online shop που παρέχει προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Με τη χρήση της στόχευσης με βάση τα topics, επιλέγεις ως θεματολογία το Beauty & fitness και, ακόμα πιο εξειδικευμένα, στο Hair Care. Έτσι, οι GDN διαφημίσεις σου θα προβάλλονται σε σελίδες με τη θεματολογία που έχεις ορίσει. Η μέθοδος αυτή θα σου εξασφαλίσει την αποτελεσματική διαφήμιση σε topics που θέλεις να επικεντρωθείς.

tips για το Google Display Network topics targeting

 Εικόνα 2: Παράδειγμα χρήσης στόχευσης θεματολογίας (topics targeting)

Η δεύτερη μέθοδος στόχευσης είναι μέσω των ενδιαφερόντων. Πρακτικά, με τη στόχευση με βάση τα interests, επιλέγει κανείς να προβληθούν οι διαφημίσεις του σε δυνητικούς πελάτες που ξεκίνησαν, με τις τελευταίες τους αναζητήσεις, να δείχνουν ενδιαφέρον για κάποια θεματολογία. Με αυτή τη μέθοδο μπορείς να απευθυνθείς σε νέους πιθανούς αγοραστές, οι οποίοι, τις περισσότερες φορές, είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν και σε κάποια συναλλαγή – αλληλεπίδραση με τη διαφήμισή σου. Με βάση το παραπάνω παράδειγμά μας, επιλέγεις να διαμορφώσεις μια διαφημιστική καμπάνια που αφορά τα προϊόντα κατά της τριχόπτωσης & απώλειας μαλλιών. Ένας άνδρας αναζητά στη μηχανή αναζήτησης για σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης και μπαίνει σε μια σχετική σελίδα. Εκεί, εκτός από το περιεχόμενο της σελίδας, θα δει και τη δική σου διαφήμιση, για τα προϊόντα σου. Έτσι, κερδίζεις την προβολή των διαφημίσεων σου σε άτομα, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους.

tips για το Google Display Network interests targeting

 Εικόνα 3: Παράδειγμα χρήσης στόχευσης ενδιαφερόντων (interests targeting)

Από την άλλη, τα managed placements ή “ελεγχόμενες τοποθετήσεις” στα ελληνικά, είναι η μοναδική μέθοδος στόχευσης που δίνει τη δυνατότητα στο διαφημιστή να ελέγχει απόλυτα που εμφανίζονται οι διαφημίσεις του. Με τα managed placements, σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις ακριβώς σε ποιες σελίδες θέλεις οι διαφημίσεις σου να προβάλλονται, γι’ αυτό και αποτελεί τη σίγουρη λύση, όταν επιλέγεις να εξαπλωθείς στο χώρο του Google Display Network.

tips για το Google Display Network managed placements

  Εικόνα 4: Παράδειγμα στόχευσης με ελεγχόμενες τοποθετήσεις (managed placements)

Η πιο ασφαλής και συντηρητική μέθοδος είναι η εξής. Αρχικά, εντοπίζεις 5-10 σελίδες που φαίνεται να σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το προϊόν ή την υπηρεσία που παρέχεις και ξεκινάς να προβάλλεις διαφημίσεις στις συγκεκριμένες τοποθεσίες. Αν η ανταπόκριση στις διαφημίσεις είναι περιορισμένη, τότε δοκιμάζεις να εξαπλωθείς και σε άλλες, παρεμφερείς σελίδες. Τι κάνεις, όμως, όταν δεν γνωρίζεις ποιες σελίδες είναι σχετικές; Η πιο σίγουρη λύση είναι η αναζήτηση των κορυφαίων referral sites από το Google Analytics.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ανάλογα με τους στόχους αλλά και τα δεδομένα, ο τρόπος προσέγγισης και κατ’ επέκταση ο συνδυασμός των επιλογών στόχευσης διαφέρει, με σκοπό να ανταποκρίνεται στις ειδικές, εξειδικευμένες ανάγκες της εκάστοτε καμπάνιας.

Tip #3: Φρόντισε τις καμπάνιες σου στο Google Display Network το ίδιο με αυτές του Search Network.

Όσοι διενεργούν επιτυχημένες καμπάνιες στο Google Search Network πιθανόν γνωρίζουν ότι η συνεχής ρύθμιση και προσαρμογή του λογαριασμού είναι κομβικής σημασίας για τη συνέχιση της επιτυχίας. Δεν μπορεί κανείς απλά να επαναπαυτεί με τα πρώτα αποτελέσματα. Χρειάζονται αρκετές ώρες μέσα στη βδομάδα για την επανεκτίμηση του λογαριασμού, την έρευνα γύρω από τα δεδομένα των αναζητήσεων, αλλά και την προσαρμογή νέων ποσών στα keywords, την τοποθέτηση νέων αρνητικών keywords, την αναδιαμόρφωση της καμπάνιας, την επεξεργασία των μη-αποδοτικών διαφημίσεων…να αναφέρω κι άλλα; Το ίδιο ακριβώς πρέπει να συμβαίνει και με τις καμπάνιες στο Google Display Network!

Έλεγξε που εμφανίζονται οι display ads σου, πλοηγήσου στη σελίδα του “Display Network” στο Adwords και σιγούρεψε πως η καμπάνια που σε ενδιαφέρει στο Google Display Network είναι επιλεγμένη. Μετά, επέλεξε την κατηγορία “Placements”. Σε περίπτωση που θες να αποκλείσεις μια συγκεκριμένη σελίδα, επέλεξε την και χρησιμοποίησε το dropdown για να την μετατρέψεις σε “Excluded”.

Η διόρθωση των ρυθμίσεών σου είναι σημαντική, καθώς δεν θέλεις να προβάλλεις τη διαφήμισή σου σε λάθος αγοραστικό κοινό. Αφιέρωσε 15-30 λεπτά την ημέρα στις διαφημιστικές σου καμπάνιες στο Google Display Network, για ρυθμίσεις, αλλαγές και τροποποιήσεις και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά.

Tip #4: Χρησιμοποίησε ένα μικρό ποσό από το Budget σου για να διενεργείς μια πιλοτική καμπάνια.

Το Google Display Network είναι ΤΕΡΆΣΤΙΟ, κάτι που σημαίνει πως οι δυνατότητές σου είναι απεριόριστες. Η Google, επίσης, συνεχίζει να δημοσιεύει νέα χαρακτηριστικά και μεθόδους στόχευσης για να έρθεις σε επαφή με νέους ανθρώπους, οπότε αν δεν δοκιμάζεις μερικές από τις νέες αυτές επιλογές, μπορεί να χάνεις πληθώρα δυνητικών πελατών.

Μια έξυπνη κίνηση είναι να θέτεις 10-20% του budget καθαρά για δοκιμαστικούς λόγους, μέσω μια πιλοτικής καμπάνιας, ώστε να είσαι σε θέση να δημιουργήσεις την ιδανική καμπάνια σου στο Google Display Network. Αλλά μην ξεχνάς, το Display Network είναι χαώδες. Κανένας διαφημιστής δεν μπορεί να το ελέγξει όλο και να εφαρμόσει όλες του τις τεχνικές. Επομένως, βρες το κομμάτι που αποδίδει καλύτερα για την επιχείρησή σου και, με βάση τα δεδομένα σου, προετοιμάσου για την επόμενη, μεγάλη καμπάνια σου. Για να κατορθώσεις κάτι τέτοιο, χρειάζεσαι μόνο ένα πράγμα… να πειραματίζεσαι!

iTrust Gift Tip: Πότε να χρησιμοποιήσω το GDN και πότε το GSN;

Και τώρα που κατανόησες τη λειτουργία και τις μεθόδους δράσης του Google Display Network, αναρωτιέσαι… Πότε χρησιμοποιώ το Google Display Network και πότε το Google Search Network;
Τα δυο αυτά εργαλεία του Adwords, πέρα από το διαφορετικό τρόπο λειτουργίας τους, έχουν και διαφορετικά αποτελέσματα – στόχους κατά την εφαρμογή τους.

Το Google Search Network χρησιμοποιείται για την πιο άμεση προώθηση των προϊόντων / υπηρεσιών και την πραγματοποίηση συναλλαγών. Στοχεύεις τους ενεργούς καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε αναζήτηση. Είναι, ουσιαστικά, το βασικό μέσο για την απευθείας επαφή με τον πελάτη σου. Λειτουργεί όπως ένα γράμμα ταχυδρομείου, άμεσο και απευθύνεται σε κάποιον πιο προσωπικά και στοχευμένα. Γενικά, το GSN χρησιμοποιείται όταν το budget που έχεις προς χρήση είναι περιορισμένο και θες να έχει άμεσα αποτελέσματα, με αύξηση της κίνησης στη σελίδα σου.

Από την άλλη, το Google Display Network έχει πιο μακροπρόθεσμη δράση. Είναι ένας πιο έμμεσος τρόπος να ενημερώνεις τους δυνητικούς πελάτες σου για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρεις, σε διαστήματα που δεν βρίσκονται σε αναζήτηση. Συγκριτικά με το GSN, το GDN λειτουργεί όπως μια διαφημιστική πινακίδα στο πλάι ενός αυτοκινητόδρομου. Σχεδόν κανένας δεν πρόκειται να σταματήσει για να καλέσει τον αριθμό σου εκείνη τη στιγμή, όμως εξοικειώνεται με την επιχείρησή και το brand σου. Το Google Display Network χρησιμοποιείται, κατά βάση, για τη δημιουργία και εδραίωση μιας ισχυρής παρουσίας και ενός εύκολα αναγνωρίσιμου brand στο διαδίκτυο και την ανάπτυξη μιας μορφής επικοινωνία με δυνητικούς, μελλοντικούς πελάτες.

Να θυμάστε, ωστόσο… Τα παραπάνω tips για το Google Display Network μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικούς συνδυασμούς αλλά και μεθόδους, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Τώρα που ήρθες σε επαφή με τα βασικά tips για το GDN, μη χάσεις το επόμενο μέρος του άρθρου, σχετικά με το τι να αποφύγεις, όταν χρησιμοποιείς το Google Display Network.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Blog της iTrust.