Breaking News: Τα Instant Articles είναι Live

Το Facebook ανακοίνωσε χθες στο ετήσιο συνέδριο του, F8, την δημοσίευση των Instant Articles και τη δυνατότητα χρήσης του από όλους τους εκδότες. Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα αυτή προσφερόταν μόνο για μερικές δεκάδες εταιρείες-κολοσσούς της παγκόσμιας αγοράς. Τι είναι, λοιπόν, τα Instant Articles;

Instant Articles: Speed Does Matter

Τα Instant Articles αποτελούν μια νέα καινοτομία του Facebook, η οποία προσφέρει πρωτόγνωρη ταχύτητα πλοήγησης και αλληλεπίδρασης στο χρήστη. Σίγουρα έχεις συναντήσει κάποια στιγμή ως σήμερα ένα άρθρο, όπου έχει ένα μικρό σύμβολο πάνω δεξιά, σαν ένα μικρό κεραυνό.

 

iTrust τα Instant Articles εικόνα Huffington Post

 

Αν, ακόμη, δοκίμασες να ανοίξεις ένα τέτοιο άρθρο, καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Πλοήγηση στο άρθρο, χωρίς να χρειαστεί καν να σε ανακατευθύνει στη σελίδα του εκδότη, δυνατότητα να το μοιραστείς με τους φίλους σου, με ένα touch, αλλά και προτεινόμενα, παρεμφερή άρθρα στο τέλος. Και αυτές είναι μερικές, μόνο, από τις δυνατότητες που σου προσφέρει.

Η δυνατότητα έκδοσης τέτοιας μορφής άρθρων δόθηκε δοκιμαστικά τους τελευταίους δυο μήνες σε κορυφαίους εκδότες και σελίδες, με εκατομμύρια αναγνώστες και ακόλουθους. Το αποτέλεσμα; Αύξηση της ανάγνωσης των άρθρων κατά 20% και 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτωσης.

Τα instant articles αποτελούν την αντίστοιχη έκδοση των AMP (Accelerated Mobile Pages), ενός “project”, όπως το χαρακτήρισαν οι δημιουργοί του, που εφαρμόστηκε σε συνεργασία της Google με το Twitter στην Αμερική, και προσφέρει άμεση φόρτωση των άρθρων, χωρίς αναμονή.

Η ταχύτητα στην πλοήγηση, επομένως, συνεπάγεται και ευκολία στην ανάγνωση και εξερεύνηση περισσότερων σελίδων. Τί σημαίνει αυτό; Πιο ενδιαφέρουσες, άμεσες και σχετικές διαφημίσεις, τις οποίες μπορούν να προσφέρουν οι εκδότες, εξειδικευμένες ακριβώς στις ανάγκες & τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη. Στην πράξη, τα instant articles περνάνε την ψηφιακή εποχή στο επόμενο επίπεδο, όπου η ταχύτητα παίζει ρόλο.

 Πώς λειτουργεί

Τα Instant Articles είναι μια μορφή έκδοσης ειδήσεων για κινητές συσκευές (smartphones, tablets). Τα άρθρα αυτά είναι σε μορφή αρχείου HTML5, βελτιστοποιημένο κατάλληλα, με τη χρήση ειδικής γλώσσας  σήμανσης, που προσομοιάζεται με αυτή του XML. Ουσιαστικά, το API του Facebook λειτουργεί σαν ένας δίαυλος, όπου λαμβάνει το HTML του άρθρου και, περνώντας το από το πρόγραμμά του, το μετατρέπει σε μια πιο light, γρήγορη έκδοση,του ίδιου αρχείου. Αυτό επιτρέπει τη σχεδιαστική προσαρμογή και την προσθήκη διαδραστικών λειτουργιών στο άρθρο. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα tags, να προστεθεί κείμενο, χάρτες περιήγησης, εικόνες  υψηλής ανάλυσης αλλά και slideshows, ενώ η αλληλεπίδραση με likes, σχόλια και shares γίνεται πιο εύκολη από ποτέ.

How-to: Πώς να εγκαταστήσεις τα Instant Articles

Υπάρχουν δυο μέθοδοι για να μπορέσει κανείς να προσθέσει αυτή τη μοναδική δυνατότητα του Facebook στα εργαλεία της επιχείρησής σου. Ανεξάρτητα, όμως, από το ποια μέθοδο επιλέξει κανείς να χρησιμοποιήσει, κάποιος βαθμός προσαρμογής είναι πάντα απαραίτητος. Όσο περνάει ο καιρός, μάλιστα, και η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο πιο απαραίτητη και εξειδικευμένη θα πρέπει να είναι η προσαρμογή στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης ή του εκδότη.

Εύκολη Μέθοδος

Το Facebook, στην πρόσφατη εκδήλωσή του, όπου ανακοίνωσε την κυκλοφορία των instant articles, παρουσίασε και την κυκλοφορία ενός plug-in, φιλικό προς κάθε περιβάλλον διαχείρισης ανοιχτού κώδικα (όπως WordPress, Drupal & Atavist). Η εγκατάσταση του, επομένως, είναι εύκολη και γρήγορη, με το “κατέβασμα” του plug-in και την προσαρμογή του στο περιβάλλον διαχείρισης, στα λόγια των developers μας, plug-in & go.

Δύσκολη Μέθοδος

Ως Digital Agency παθιασμένο με τις εξελίξεις, η iTrust ξεκίνησε να σχεδιάζει και να “γράφει” το δικό της plug-in, από τη μέρα που το Facebook ανακοίνωσε την ημερομηνία επίσημης έναρξης της δυνατότητας άμεσης φόρτωσης των άρθρων. Στόχος μας ήταν να είμαστε 100% έτοιμοι, την ημέρα που η δυνατότητα αυτή θα έβγαινε live.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μάθετε πληροφορίες σχετικά με τα Instant Articles, αλλά και αν επιθυμείτε να τα χρησιμοποιήσετε στην επιχείρησή σας. Με μεγάλη μας χαρά να σας εξυπηρετήσουμε.

Με μια τόσο ραγδαία εξέλιξη στον ψηφιακό κόσμο, η πλοήγηση και η φιλικότητα του περιεχομένου προς τον αναγνώστη περνάει σε άλλο επίπεδο, όπου οι αλληλεπιδράσεις γίνονται άμεσα. Αν αναλογιστεί κανείς τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, τα instant articles είναι κάτι που κάθε εκδότης οφείλει να δοκιμάσει. Γιατί; Πολύ απλά, επειδή αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνουν οι ανταγωνιστές σου.

 

Για περισσότερα άρθρα, επισκεφθείτε το Blog της iTrust.